Salto Mortale en de stoploss: Je zal nooit leren vliegen als je niet weet hoe je een val kan breken.

Trapeze artiesten en traders hebben veel gemeen.
Beide zijn op zoek naar een topprestatie met een zéér hoog risicoprofiel.
Het basis principe van de trapeze artiest is, “leer eerst je val te breken voor je de stunt uitprobeert”.
Bereid je voor op een verkeerde inschatting.

Veel beginnende traders zijn vaak te veel gespitst om snel een vermogen op te bouwen, even een driedubbele salto mortale zonder calculatie van de risico’s.
Iedere trader krijgt met verlies te maken, en de vraag is wat de beste manier is om te vallen.

Trapeze artiesten beginnen hun leerproces in een valtuigje met hulpjes die met behulp van touwen de artiest beschermen tegen ernstig letsel. Aspirant traders doen dat door op papier te handelen. Studenten worden zo voorbereid en uiteindelijk toegelaten om door de lucht te zweven met een stevig vangnet onder hen.

Ondanks het vangnet kan je een verkeerde inschatting maken. In het slechtste geval kan je vallen en behoorlijk wat schade oplopen. Daarom oefent iedereen dag in dag uit.
Onze stop loss orders zijn zoals de trapezenetten. Gebruik je ze correct dan kunnen ze je financieel en emotioneel beschermen.

Stoploss orders kunnen natuurlijk nooit van een verliessysteem in een winnaarsysteem veranderen.
De enige functie van dit systeem is om te handelen met risicomanagement.
Zodra je handelt zonder stops verzeker ik je dat je als belegger ter ziele gaat. De stops moeten gebaseerd zijn op een maximum die we als verlies accepteren. Daarbij gebruik ik geen grafiekformatie of trendlijn maar de markt-volatiliteit als graadmeter.

Bovendien is er nog een groot voordeel om stops te gebruiken analoog aan de trapeze artiest. Zodra je weet dat er een vangnet onder je positie is en weet hoe je moet vallen heb je de vrijheid om er allerlei vliegtechnieken bij te leren. De volatiliteit van een positie gebruik ik voor het percentage dat ik maximaal wil verliezen.

In vrijwel ieder software pakket kan je de volatiliteit uitlezen. Als vangnet gebruik ik de ATR +1,5 keer (Average True Range) 14 daags.
Bijvoorbeeld voor Apple (AAPL) is de ATR long 4.27 X 1.5=6.42. De ATR wordt van de laatste koers afgetrokken. De koers is in dit voorbeeld $172.79
$172.79-6.42= $166.37
De stop voor deze longpositie is $166.37 exit. Ook al gaat de koers na een kort aanraken van de stoploss alsnog omhoog.

Bij de ATR short werkt het precies andersom.

Paul Babeliowsky